Aki diétázik már tisztában van a lassan és a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal, de aki még nem ismerné ennek a jelentését, álljon itt egy rövidke magyarázat.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok (például a gyümölcsök és a tejtermékek) fogyasztása után hirtelen megnő a vércukorszint, a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel majd a vércukor szint visszaesik és már jön is az éhségérzet, szédelgés, aminek következtében újra enni kell, hogy elmúljon.
A lassan felszívódó szénhidrátok (például a zöldségek és teljes kiőrlésű- kenyerek, gabona és zabpelyhek) nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezért elmarad a rövid időn belül jelentkező éhség, elegendő energiával lát el a következő étkezésig, és elmarad a jellegzetes kajakóma.
Mivel a diétázók egyik legnagyobb kihívása, a fehér kenyér elhagyása. Természetesen lehet pótolni különböző puffasztott rizsből vagy búzából készült utánzattal, de ennél sokkal jobb receptet mutat nekünk a Farmer és Csipke blog írója.
Bő másfél évvel ezelőtt derült ki, hogy nagyon magas a vércukrom. A vérnyomásom pedig már régóta magas.
Nem mondom azt, hogy nem ijedtem meg, ugyanis a családomban elég sok problémát okozott már ez a két betegség.
Ekkor döntöttem úgy, hogy elkezdek egészségesebben étkezni.
Azt tudtam, hogy meghatározott étrend szerint, amiben minden egyes étkezésre meg van határozva, hogy mit kell enni, nekem nem megy, mert mindég elcsúszok, vagy valamit nem tudok beszerezni hozzá.
Ezért megpróbáltam magamnak egy fenntartható és a pénztárcámat nem túlzottan megterhelő diétát kialakítani.
Ez abból áll, hogy nincs meghatározott étrend, csak táplálkozási szabályok. Mit, mikor és mennyit lehet egy ételből fogyasztani. Szigorúan mindent mérek, míg az adagot meg nem szokom.
Nincs cukor, édesség, cukros ételek, nincs fehér kenyér, fehér rizs stb.
Sok a zöldség, és más a főzési technika is! Minden alapanyag legtávolabb a szomszédos kisvárosban beszerezhető.
De egy valamihez ragaszkodtam!
Megpróbáltam olyan ételeket készíteni, melyeket eddig megszoktam, csak mindent egészségesebb alapanyagokból. És még sok, sok minden amit szépen apránként megváltoztattam.
Eredmény: vércukorszint 6 alatt, 25 kg mínusz, a vérnyomásom sajnos nem változott.
Kenyér
( internetről és szakácskönyvekből vettem ötleteket, ez egy magam által ki kísérletezett változat, nekem ez vált be legjobban.)
30 dkg teljes kiőrlésű liszt (Graham, rozs, tönkölybúza egyenlő arányban)
2 dkg búza síkér
diónyi margarin vagy egy kanál olívaolaj
2 dkg élesztő
2,2 dl víz
kk. só
Bedagasztom kenyérsütő v. dagasztógéppel, duplájára kelesztem, majd vizes kézzel formázom, s egy kb 20×10 cm formába teszem, s duplájára kelesztem. Közben bekapcsolom a sütőt, egy edényben vizet teszek bele, s a meg kelt tésztát is a sütőbe teszem. Készre sütöm, kivéve rácsra téve hagyom kihűlni.
Ebből a mennyiségből egy kb. 50 dkg-os kenyér lesz. Úgy osztom be, hogy 10-11 szelet legyen belőle.
Egy szelet így kb. 5 dkg és 19-20 g szénhidrátot tartalmaz.
Fogyasztása: reggelire egy szelet, 5dkg kenyér fogyasztható, szalámival, felvágottal, körözöttel zöldségfélével stb.
Napközben én még max. egy szeletet fogyasztok. Na jó, van mikor bűnözök, s többet, de akkor valami mással kompenzálok.
Ha nem fogyózol, illetve nincs vércukor problémád fogyasztható belőle több is, de csak módjával. A szénhidrát és a kalória ugyanis ebben a kenyérben is ugyanúgy, ugyanannyi megtalálható mint a fehér lisztből készített termékben, csak lassabban szívódik fel a szervezetben, magas a rosttartalma is és így később leszel éhes.
Iratkozz fel a heti hírlevélre a blogkövetésnél, így nem maradsz le a legújabb bejegyzésekről. Keress a Facebookon is az Otthon és Más oldalán! |
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: